Tabla expandata

 • Blog, Finisaje noi in constructii

Tabla expandata se obtine prin lungirea tablei lise, concomitent cu executia unor despicaturi  (ochiuri) de aceeasi forme si dimensiuni diferite. Aceste despicaturi(ochiuri), in functie de domeniile de utilizare, se pot realiza intr-o gama larga de forme geometrice si dimensiuni pe masina de expandat tabla cu ajutorul unor cutite tip “pieptene-modulat”, ce actioneaza vertical prin presare.

A inceput prin a fi utilizata in arhitectura industriala, la amenajari sau imprejmuiri publice sau la infrastructura drumurilor si a podurilor. In momentul de fata, datorita faptului ca este transparenta si permite o exceptionala filtrare a luminii, zgomotului si gazelor, ea a primit o intrebuintare mult mai larga fiind utilizata in arhitectura moderna ca placaj pentru fatadele adosate.

Printre principalele caracteristici pe care le prezinta tabla expandata sunt: versatilitate, durabilitate, rigiditate, omogenitate, prelucrare si manevrabilitate usoara. Metodele de protectie anticoroziva aplicate tablei dupa expandare constau in zincarea ei termica sau vopsirea in camp electrostatic pentru aplicatii ce necesita acest lucru.

Ca exemplu va propunem o casa cu o poveste interesanta proiectata de arhitectul Eduardo Arroyo, si anume  Casa Zafra. Este o locuinta desfasurata pe doua niveluri, amplasata pe un teren de golf din apropierea Madridului, are o fatada adosata realizata din tabla expandata ce are rolul de a-I proteja pe proprietari de eventualele mingi ratacite de golf. Locuitorii pot schimba oricand perspectiva asupra imprejurimilor actionand panourile mobile de inspiratie geometrica ale fatadei. Datorita transparentei tablei expandate, comunicarea dintre interior si exterior este libera, casa oferind o minunata priveliste asupra terenului de golf din apropiere.

Sursa:

www.griro-tabla-expandata.ro

www.dezeen.com

There are no comments yet, be the first to say something