Sfaturi despre alegerea arhitectului si constructorului

 • Alegerea constructorului

Alegerea arhitectului
Arhitectul este persoana care are capacitatea si talentul, sustinute de o pregatire profesionala , de a concepe volumul si de a modela spatiul in toata complexitatea sa plastico-arhitecturala si tehnico-functionala. In alegerea sa trebuiesc avute in vedere,cel putin, urmatoarele criterii:
pentru a avea drept de practica arhitectul trebuie sa fie inscris in Tabloul National al Arhitectilor;
fiecare arhitect are un anumit stil caracteristic ce reiese din lucrarile sale, deoarece gusturile sunt atat de diferite va sfatuim sa alegeti unul al carui stil va satisface
experienta este iar un factor important – un arhitect tanar este mai indraznet, mai inovator, dar lipsa de experienta poate sa creeze anumite probleme, in schimb un arhitect mai experimentat poate fi incorsetat in propriile idei si solutii uneori depasite de progresele tehnologice
firmele de arhitectura care executa proiecte complete, respectiv si rezistenta, instalatii, au sanse sa conceapa un proiect unitar fara diferente intre specialitati
recomandarea persoanelor cu care a mai lucrat este de asemenea una bine venita, dar este relativa
vizitarea constructiilor realizate de arhitect va poate da o idee foarte buna asupra stilului si profesionalismului sau, dar din pacate beneficiarii fac modificari in timpul executiei si cladirea s-ar putea sa nici nu mai semene cu cea proiectata, asa ca ar fi mai corect sa cereti sa vi se arate proiectele autorizate
pretul de proiectare este de multe ori singurul criteriu luat in calcul de beneficiari, desi aceasta abordare este din punctul nostru de vedere total gresita. Nu va asteptati sa gasiti un arhitect bun la bani putini.
Recomandam alegerea unui arhitect cu drept de semnatura, a carui stil va place si care are colaboratori directi in domeniile conexe. Economia de bani in faza de proiectare este una nesemnificativa si nu poate duce decat la cresterea semnificativa a costurilor in executie.
Alegerea constructorului
Firma noastra va ofera consultanta si in acest domeniu, in vederea obtinerii unui raport cat mai bun intre calitatea si pretul oferit de constructori.
Alegerea constructorului ar trebui sa se faca prin selectie de oferte, in baza unei cereri de oferta intocmita de catre beneficiar impreuna cu arhitectul, adresata mai multor potentiali ofertanti. Numarul acestora se stabileste in functie de exigentele investitorului, dar de regula, nu mai mic de trei.
Ofertele diferitilor constructori se intocmesc pe baza cererii de oferta ce va cuprinde : memorii tehnice, caiete de sarcini, antemasuratori, plansele desenate inclusiv detaliile de executie. In analiza ofertelor este profitabil sa solicitati consiliere de specialitate, pentru reducerea costului constructiei. Exista doua moduri de plata a constructiei: pe baza unui pret fix, negociat la inceput si prevazut in contract, sau pe baza de situatii de lucrari realizate, conform preturilor din devizul oferta. Prima varianta are avantajul lipsei batailor de cap cu privire la costul final, el fiind fix, dar are dezavantajul ca, pentru siguranta profitului sau, constructorul prevede un pret mai ridicat. In varianta a doua, se platesc doar lucrarile executate, dar cineva de specialitate (un consultant) trebuie sa supravegheze ca situatiile de lucrari sa corespunda cu realitatea din teren.
In lipsa unei antemasuratori constructorii vor oferta doar pe baza planselor desenate cel mai probabil lucruri diferite si va fi dificil de comparat ofertele.
Conditiile contractuale pot diferi de la un constructor la altul. Este necesar ca toate punctele sa fie clar definite, cum ar fi: modul de plata, avansul, termenele de executie si penalitatile, posibilitatea achizitionarii materialelor de catre beneficiar, medierea situatiilor conflictuale si altele. Si in cazul contractarii este recomandabila consilierea de catre o persoana de specialitate
Recomandarile sunt utile. Discutiile cu persoane care au beneficiat de serviciile constructorilor pe care ii considerati optimi pentru propria lucrare sunt importante. Pe cat posibil faceti vizite la cladirile in cauza si discutati problemele ce au aparut pe parcursul colaborarii cu constructorul.
Recomandam sa alegti constructrul impreuna cu arhitectul, acesta avand acelasi interes cu dumneavoastra, de a obtine o constructie cat mai apropiata de proiectul autorizat. Pe langa acesta arhitectul are deja experienta in discutiile cu constructorii.

1. OFERTA CONSTRUCTORULUI
Ar trebui sa cuprinda si sa expliciteze cat mai concludent urmatoarele aspecte:
- prezentarea generala a firmei: atestarea desfasurarii legale a activitatii de constructii, nivelul de solvabilitate, nivelul de dotare tehnica si forta de munca
- prezentarea principalelor lucrari realizate: de regula cele apropiate ca program sau ca si complexitate cu cea a solicitata de catre investitor
- recomandari de la alti beneficiari: pe care investitorul ar trebui sa le verifice pentru a se asigura de autenticitatea acestora
- insusirea documentatiei tehnice primite: lista de intrebari si observatii legate de proiect, care se vor clarifica impreuna cu proiectantii
- modul de asigurare a organizarii de santier:
- propunerea contractului de construire: care se va clarifica cu investitorul
- graficul esalonat al lucrarilor de executie: termene de executie
- oferta de pret: sub forma de deviz pe categorii de lucrari
De regula pe piata, mai ales la lucrarile de mica anvergura (locuinte) se practica oferte gen X euro/mp, dar acesta abordare are un grad foarte mare de aproximare, el fiind propriu doar pentru estimarea ordinului de marime al investitiei la faza de anteproiect. Unii constructori au tendinta de a subevalua indicele de cost pentru a face mai tentanta oferta, sau in alte cazuri il supraevalueaza pentru a avea o oferta cat mai acoperitoare. In primul caz beneficiarul se trezeste cu constructorul solicitand sume suplimentare de bani sub amenintarea ca nu mai continua lucrarile, iar in cel de-al doilea caz beneficiarul cu siguranta plateste din start o suma prea mare pentru serviciile oferite.
In mod firesc costul constructiei este partea din oferta care-l intereseaza cel mai mult pe investitor, dar care nu trebuie sa fie neaparat hotarator in alegerea constructorului. Costul trebuie corelat cu celelalte raspunsuri cuprinse in oferta: bonitatea firmei, seriozitatea contractuala, termenele de executie, experienta in domeniu, nivelul calitativ al lucrarilor, dotarea firmei etc.
Daca numarul ofertelor este suficient de mare, ar trebui excluse, in opinia noastra, ofertele cu pretul cel mai mic si/sau cel mai mare, dupa clarificari cu ofertantii si numai daca acestea se situeaza intr-un ecart nefiresc fata de media celorlalte oferte.
Recomandam alegerea unui constructor competitiv, cu siguranta el nu poate fi unul foarte ieftin.
2. FIRME SPECIALIZATE VS. REGIE PROPRIE
Legea va da (inca) posibilitatea construirii cu lucratori angajati direct de dumneavoastra, indiferent daca beneficiarul lucrarii este persoana fizica sau juridica. Acest mod de lucru se numeste regie proprie si are avantajul major al reducerii costului final cu o parte a cunatumului profitului si cheltuielior indirecte ale potentialei firme de constructii si al tva-ului adaugat peste acestea. Regia proprie are si dezavantaje importante: in cele mai multe cazuri nu exista un contract intre dumneavoastra si lucratori si, prin urmare, nu aveti pe cine sa trageti la raspundere in cazurile neplacute; nu aveti nici o garantie a calitatii lucrarilor; nu aveti nici garantia ca echipa angajata pentru lucrare isi va termina treaba, sau nu o va abandona intr-un stadiu oarecare; va trebui sa va ocupati direct de achizitionarea unora sau a tuturor materialelor etc. In cazul in care faceti o lucrare in regie proprie este foarte important sa apelati la un consultant de specialitate pentru a putea controla mersul lucrarilor, atat tehnic cat si financiar.
A doua posibilitate este sa angajati o firma de constructii pentru realizarea cladirii. Dupa cum rezulta din comparatia de mai sus, singurul dezavantaj al acestei variante este pretul.
De asemenea foarte important in alegerea constructorului este gradul de dotare cu echipamente, unelte si utilaje al firmei, deoarece lipsa acestora duce la realizarea defectuoasa a lucrarilor si implicit la cresterea consumului de material si al costurilor.
Recomandam realizarea cladirii cu o firma de constructii specializata cu referinte bune in piata de specialitate.
3. DURATA MEDIE DE EXECUTIE
In principiu o cladire mica (locuinta) pe o structura clasica (zidarie portanta/mixta) se construieste la rosu in 3-6 luni, acest termen fiind generat de conditiile tehnice de punere in opera a betonului. In cazul constructiilor pe structura de lemn timpii de executie scad considerabil, chiar si sub 4 saptamani in cazul in care se utilizaeza elemente prefabricate cu livrare direct in santier. Timpul de executie in cazul structurilor metalice se situeaza undeva intre celelalte doua.
Astfel constructia unei cladiri pe structura de lemn sau metal se realizeaza fara efort int-un singur sezon.
In cazul constructiilor clasice de caramida este recomandabil sa se execute la rosu pe parcursul sezonului cald, iar pe parcursul sezonului rece sa se execute instalatiile si racordurile la utilitati, urmand ca in urmatorul an sa se execute finisajele si sa se faca darea in folosinta. Acest grafic poate diferi in raport cu solicitarile beneficiarului si situatia concreta din teren.
Nu recomandam executatea finisajelor pe timp de iarna sau in conditii de umezeala atmosferica.

There are no comments yet, be the first to say something